Equine Park Master Plan 

Penang, Malaysia

The winning proposal for the new Penang Turf Club redevelopment master plan by Asymptote was predicted on the generating of a new planning principal and image for the City of Penang.  By creating an entirely new precinct in the foothills near the city center Asymptote was able to complement the existing character of the city while taking advantage of the natural beauty that sits as a backdrop to the historic city.

 

The mountainous surroundings and landscape behind the site became the impetus for this scheme, where the architecture and planning is predicated on the flows of air, green space and natural fissures into and through the site.  This delicate interweaving of the manmade and natural performs at the urban scale affording a new model for a rich and dynamic urbanism for the future of Penang. The natural environment of Penang Hill flows down from the mountains onto and through the redeveloped 200 HA Turf Club site thereby helping create a new striated landscape.  This reading of striation and flow became the guiding principals for organizing the site’s layout and configuration. This fissure like tectonics also served to generate a complex and sophisticated topographic condition and allowed for the design of programmatically differentiated strips. These discreet strips then in turn where designed to accommodate a wide range of uses from recreational activities to outdoor public spaces for public gatherings, festivals, outdoor performances and exhibitions. The center of the site accommodates a concentration of public urban functions including the main cultural programs, a convention center and hotels. 

 

The range of building types envisioned for the master plan comprise of a variety of high-rise towers at the base of the mountain to low and mid-rise linear blocks that extend from the hills into the striated landscape of the site.  The proposed high-rise towers are nestled at the base of the nature reserve of Penang Hill and overlook the site as well as the city and sea beyond. Set against the lush natural backdrop of the hills these towers are intended to be landmark buildings that are emblematic of the new sustainable Penang where the natural landscape and contemporary urbanism should and must coexist.

Date: 2004 - 2005



Size: 1,447,100sqm

 

Location: Penang, Malaysia

 

Architect: Asymptote Architecture

 

Design: Hani Rashid, Lise Anne Couture

 

Project Director: Jill Leckner, Fernando Velasco

 

Design team: Fernando Velasco, Eric Goldemberg, Noboru Ota

 

Asako-Hiraoka-Sperry, Jose Munoz, Carlo Aiello, Christoph Ziegler, David Campos, Christiane Wenke, Clarissa Lenz, Claudia Cipriani, Stefan John, Christopher Horger, Kara Yamagami, Eduardo Ramirez, Andy Pluess

 

Client: Equine Group Kuala Lumpur

 

Local Architect: Pakatan Reka Arkitek Sdn Bhd

 

Structural Engineer: Smit Westerman Engineering

 

Civil, Mechanical and Electrical Engineering Consultant:

KTA Tenaga Sdn Bhd

 

Traffic Engineering: Perunding Trafik Klasik Sdn Bhd

 

Quantity Surveyer: Juru Ukur Bahan

 

Glass/Curtain Wall Consultant: Octatube Glass/Curtain Walls Delft Netherlands