1/23


Guggenheim Guadalajara Museum, Mexico

 

 

 


Asymptote’s design for a new Guggenheim Museum in Guadalajara, Mexico projects an iconic architectural presence on a spectacular site. The four sculptural corner building volumes that rise up from the ground plane and the sweeping surfaces of the museum suspended above create a remarkable space that transitions between the city and the surrounding canyon. In this dynamic public space visitors can access the public amenities housed in the corner buildings, view large-scale sculptures on exhibit or enter the museum interior via escalators set against an extraordinary panorama.

CLIENT: Solomon R. Guggenheim Foundation



LOCATION: Guadalajara, Mexico

SIZE: 25,000 sq.m
DATE: 2005
ARCHITECT:

Asymptote Architecture


CONSULTANTS:

STRUCTURAL ENGINEER: Buro Happold

ENVIRONMENTAL DESIGN: Atelier Ten

COST CONSULTANT: Davis Langdon

EXPERIENCE DESIGN: Imaginary Forces

MODEL PROTOTYPING: InterPRO Montreal